Výlety s dětmi

Na zříceninu hradu Košťálov

Výlety s dětmi

Na zříceninu hradu Košťálov

Na zříceninu hradu Košťálov
  • Trasa výletu: z okraje obce Sutom na zříceninu hradu Košťálov
  • Celková délka trasy: 3 km
  • Terén: mírně až středně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: zčásti (k rozcestí Košťálov)

Popis

Na jižním okraji západní části Českého středohoří se na skalním vrchu Košťál vypíná zřícenina hradu Košťálov. Cesta k ní je dobře dostupná, a proto lze výlet doporučit i rodinám s dětmi.

Auto necháme v obci Sutom. Ze silnice vedoucí obcí do kopce je třeba uprostřed Sutomi zatočit doprava a dojet k okraji lesa, kde zaparkujeme. Po stejné asfaltce v doprovodu červené turistické značky, na kterou po chvíli vyústí zleva ještě žluté turistické značení, pokračujeme lesem po nenáročném terénu se střídáním mírného klesání a stoupání. Tuto část výletu našemu dítěti velmi ušetřilo kroky odrážedlo.

Po 1,5 kilometru se ocitneme v sedle na křižovatce cest (rozcestí Košťálov) s odpočinkovým altánem. Zabočíme doprava na lesní cestu, která již strměji stoupá po červené značce. Tudy už nelze s odrážedlem pokračovat a musíme ho nahoru vynést. Zřícenina je odtud vzdálená 500 metrů.

Z vrcholu kopce Košťál se zříceninou středověkého hradu Košťálov máme nádherný výhled na vlnící se krajinu Českého středohoří. Můžeme se kochat například pohledem na Litoměřice, Lovosice, Třebenice, Házmburk, Oltářík, Solanskou horu, Hradišťany, Lipskou horu, nejvyšší horu Českého středohoří – Milešovku, Lovoš a jiné. Zříceninu hradu Košťálov je možno ze západní strany zčásti obejít (nelze obejít celou zříceninu), dostaneme se na skalnatou plošinu, odkud je pohled na zříceninu z jiné perspektivy. I skaliska v okolí Košťálova jsou pozoruhodná. S menšími dětmi se vydávat do těchto míst nedoporučujeme, je to nebezpečné! Myslíme, že pěkné zážitky jim postačí při rozhledu od východní části zříceniny nebo prohlídka vnitřních prostor tvořených pozůstalým zdivem tehdejšího hradu.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/ceske-stredohori/1370-na-zriceninu-hradu-kostalov