Výlety s dětmi

Pěší výlet na zříceninu hradu Libštejn

Výlety s dětmi

Pěší výlet na zříceninu hradu Libštejn

Pěší výlet na zříceninu hradu Libštejn
  • Trasa výletu: od odbočky na Horní Liblín ke zřícenině hradu Libštejn a zpět
  • Celková délka trasy: 4 km
  • Terén: rovinatý až mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: ne
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: ne

Popis

Zřícenina hradu Libštejn stojí na skalnatém vrchu, který na západní straně spadá příkře do údolí řeky Berounky, na severu a jihu je ukončen strmými roklemi dvou potoků. Tento výlet je výhradně pěší a zcela nevhodný pro kočárek. Po celou dobu procházíme lesem po stráni nad řekou Berounkou, po níž dorazíme ke skalnatému ostrohu s torzem hradu.

Trasa výletu

Zaparkujeme na menší travnaté ploše u silnice 232 spojující Rokycany a Kralovice, u "dolní" odbočky na Horní Liblín. Odbočky z hlavní silnice na Horní Liblín jsou dvě, v tomto případě se jedná o níže položenou odbočku (blíže ke Kralovicím). Pokud nebude místo k zaparkování (maximálně pro 3 auta), musíme zajet do Horního Liblína a kousek sejdeme po vedlejší silničce.

Ke zřícenině hradu Libštejn nás zavede červená turistická značka. Vydáme se po pěšině ve strmém svahu, která je místy trochu zkosená dolů. Trasa kopíruje pod námi tekoucí řeku Berounku. Po zdolání 1,5 kilometru se nalézáme na plácku s lavičkami, odkud se nám již rýsuje pohled na zříceninu hradu Libštejn. Nezbývá nám nic jiného, než vystoupat závěrečný úsek přímo do prostor tehdejšího hradu. Bohužel, vzrostlé stromy nám odsud brání výhledu na řeku Berounku a její blízké okolí. A tak si alespoň prohlédneme dochované části hradu. K vidění je větší hranolovitá věž, čelní palác v jádře hradu, spodní palác s baštou v západní části hradu a ostatní neúplné pozůstatky. Zpátky k autu se vrátíme po stejné cestě.

Pokud jsme se na výlet vypravili s většími nebo s menšími zdatnými dětmi, můžeme se ještě podívat k nedaleké zřícenině hradu Krašov.

URL odkaz na článek

www.vylety-zabava.cz/tipy-na-vylet/plzensko/1353-pesi-vylet-na-zriceninu-hradu-libstejn